Европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали подаде оставка, която влиза в сила незабавно, съобщи ЕК. Повод за оттеглянето на високопоставеният чиновник е разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по жалба на тютюнопроизводителя Swedish Match, внесена през май.

Фирмата посочва, че малтийски предприемач е използвал контактите си с Дали, за да поиска облаги, като в замяна лобира за бъдещо приемане на европейско законодателство в тютюневия сектор и по-точно за забрана на износа от ЕС на емфие.

Сигналът е бил подаден до ЕК, а тя незабавно го е прехвърлила към ОЛАФ, се посочва в изявление на комисията.

В окончателния доклад на службата, предаден в понеделник, сигналът е бил потвърден от разследващите. ОЛАФ не е открила доказателства за пряката намеса на Дали, но е установила, че той е бил запознат със случая. В допълнение се отбелязва, че лобистът не е успял да повлияе на политиката и действията на ЕК в желаната от него посока.

Докладът е препратен на главния прокурор на Малта. Дали категорично отрича заключенията, но е решил да подаде оставка, "за да може да защити своята чест и честта на ЕК", се посочва в изявлението от Брюксел.

До излъчването на нов еврокомисар от Малта дейността на Дали ще бъде поета от зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович.