Страните, които разчитат на европари за различни свои проекти, ще трябва да контролират разходите си по-добре, да прилагат исканите от Брюксел структурни реформи и да се примирят с намаляване на средствата по някои програми, ако не искат по-драстично орязване на финансирането. Това написа на сайта на ЕК еврокомисарят по бюджета Гюнет Йотингер, който утре идва у нас, за да обсъжда следващия бюджет на ЕС (2020-2025 г.).

В публикацията той посочва, че нетните донори в ЕС (тези, които дават повече, отколкото получават) искат сериозни икономии и нямат желание да финансират празнината, която ще се отвори след брекзит. Еврокомисарят предлага всяка инвестиция и всяка програма да минават през проверка дали носят добавена стойност.

„В момента преглеждаме всяка една програма по отношение на добавената стойност и всяка, която не покрива изискванията, ще бъде премахната. (…) Смятам, че 50% от парите, нужни за покриването на финансовата дупка, могат да дойдат от съкращения, а другата половина – от нетните донори”, пише той.

Гюнтер Йотингер предлага „Честна сделка 50:50” – по-богатите държави да дават малко повече за евросъюза, а по-бедните да управляват средствата си по-добре. За тази цел той предлага структурните фондове да бъдат по-тясно обвързани с реформите. Който ги прави получава повече пари, който не ги прави – по-малко.

Той на няколко пъти споменава нашата страна, в това число – и като пример за ефективността именно на структурните фондове като инструмент за наваксване на изоставането на по-бедните страни членки. Освен тях, като политика с висока добавена стойност йотингер посочва съвместните научни разработки на ниво ЕС (защото държавите сами не могат да бъдат конкурентноспособни), а също и защитата на границите (която трябва да бъде съсредоточена не вътре в съюза, а по външните му предели като Македония и Крит).

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!