Еврогрупата се съгласи да отпусне 7 милиарда евро на Гърция, предаде Асошиейтед прес. Страните от Еврозоната постигнаха принципно споразумение за спешната помощ. Решението беше взето в конферентен разговор по обяд и се очаква да бъде обявено официално утре.

Европгрупата си даде време до петък, за да уточни всички детайли по мостовото финансиране. Все още няма яснота по кой механизъм ще бъдат отпуснати средствата, след като Великобритания и други страни извън еврозоната се възпротивиха да участват в нова спасителна програма за потъналата в дългове Гърция.

Групата дадоха зелена светлина за преговори за нов заем от 86 милиарда евро. Добри новини за Гърция дойдоха и от Европейската централна банка, която увеличи с 900 милиона механизма за подпомагане на гръцките банки. Това ще позволи на правителството в Атина да отвори банките в най-скоро време.

„Гръцките власти успешно приложиха първия пакет от мерки по цялостно задоволителен начин”, съобщиха говорители след разговора днес. Гласувайки закона за реформи, Гърция успя да постигне исканията на ЕС за междинно краткосрочно финансиране.

Трансферът на сумата ще се осъществи след приключване на гласуването в Европейския парламент.

Междувременно Европейската централна банка ще запази на същото ниво аварийното финансиране за гръцките банки в рамките на помощта за спешна ликвидност ELA, съобщи „Блумбърг”.

Според агенцията, която цитира свои източници, гръцката банка е поискала увеличаване на помощта с още 1.5 млрд. евро.

Очаквайте подробности!