Еврогрупата си даде допълнителни осем дни, за да постигне споразумение за Гърция, което трябва да проправи пътя за освобождаването на очаквания транш от повече от 30 млрд. евро. Оказва се, че все още остават много спорове, по-специално за времето за погасяване на дълга.

"Ние сме много близо (до сделка) и аз ще направя всичко за решение в надлежна форма на 20 ноември", каза лидерът на Еврогрупата, Жан-Клод Юнкер след края на срещата за Гърция.

Финансовите министри от еврозоната решиха да се срещнат отново следващата седмица с надежда там да деблокират помощта за Гърция, замразена от месец юни.

В понеделник те се съсредоточиха върху доклада на тройката на кредиторите на Атина (ЕС, ЕЦБ и МВФ), който бе представен по-рано. Той включва преглед на мерките, приложени от Атина в замяна за помощта и оценка на финансовите нужди на страната, които трябва да бъдат коригирани, особено като се има предвид по-дълбоката от очакваната рецесия, през която преминава страната.

Първоначално изглеждаше, че е дошло времето да се удовлетвори очакването на южната ни съседка. Гърция е направила "огромни бюджетни усилия и ние не можем да останем безразлични към това", заяви френският министър на финансите Пиер Московиси.

От своя страна обаче директорката на МВФ Кристин Лагард смята, че "остава все още да се извършат някои оценки на ангажиментите на Гърция". "Но сме почти накрая", каза тя.

Няколко възможни решения са в процес на разглеждане: понижаване на лихвените проценти по заемите, които вече са предоставени на Гърция или обратно изкупуване от страната на част от дълга си на по-ниски цени.

Въпросът е свързан и с развитието на гръцкия дълг във времето - друга спорна тема сред кредиторите на Гърция.
Много анализатори смятат, че не е реалистично той да бъде снижен до 120% от БВП през 2020 г., както бе планирано досега.

Въпреки тези разногласия и закъснения за Атина няма да е късно в края на седмицата, увери Юнкер.

На 16 ноември Гърция трябва да изплати 3,4 милиарда евро облигации в краткосрочен план, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен. Атина планираше да вземе заем във вторник, за да изплати част от дълга.

Гърция наскоро увеличи усилията си, за да получи отново помощ от кредиторите си, чрез приемане на програмата за бюджетни икономии, включващи орязване на 18 млрд. разходи до 2016 г. и още през 2013 година 9 млрд. евро икономии.