Евродепутатите призоваха днес за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, като заявиха, че кампанията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу опоненти означава, че Анкара не изпълнява демократичните критерии на съюза, предаде Ройтерс.

Гласуване на предложението се очаква да мине без проблеми утре, имайки предвид подкрепата от най-големите партии, но парламентът има ограничено влияние по въпроса, отбелязва агенцията.

Европейската комисия и правителствата на страните от евросъюза досега игнорираха призиви за официално замразяване на преговорния процес, който на практика вече е блокиран.

"Ние не призоваваме за спиране на целия диалог или сътрудничество, да се говори за интеграция е просто нереалистично в този момент", каза пред репортери преди обсъждането евродепутатката Кати Пири, съставила проекта на препоръката, която ще бъде представена за гласувана.

Европейски лидери критикуват Ердоган и неговото поведение по отношение на опонентите му, както преди, така и след неуспешния опит за преврат преди една година. Те обаче не искат да подкопаят прилагането на споразумението, подписано миналата година, въз основа на което Турция на практика спря огромния приток на мигранти към Гърция, който изправи ЕС пред сериозна криза.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви пред евродепутатите, че не може да има напредък в тези преговори, докато Турция не изпълни изискванията на ЕС за съблюдаване на политическите свободи. Той обаче каза, че ЕС ще остане "ангажиран" и не спомена за спиране на процеса на присъединяване.

В действителност има незначителен напредък на кандидатурата на Турция за членство в ЕС, откакто преговорите започнаха официално преди 12 години.

Много лидери на ЕС поставят под въпрос това дали Турция - голяма, относително бедна и преобладаващо мюсюлманска страна, би трябвало да бъде допусната в ЕС, а много турци също загубиха ентусиазъм по отношение на тази идея.