В Eвропейския парламент в Брюксел днес започнаха изслушванията на министри за приоритетите на председателството. Това беше повод за европейските депутати да зададат и конкретни въпроси не само за общността, а и за управлението в България. 

По протокол всяко ротационно председателство започва с изслушвания на министри в ЕП. Приоритетите първи представиха днес правосъдният министър Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев.

Много точно сме напипали дневния ред на Европа за поставяне на акцентите в сферата на правосъдието, заяви Цачева.

Въпросите в залата обаче излязоха от европейската рамка и засегнаха конкретно България и състава на правителството. Според европейски депутати „участието в управлението на националисти е в конфликт с европейските ценности и правата на човека, в частност – на малцинствата”. 

„Няма коментар на най-високо политическо европейско равнище относно програмата за управление на настоящото правителство „Борисов 3”, което безспорно при пръв прочит и запознаване с тази програма говори за едно проевропейско правителство, което стъпва на ценностите на ЕС”, коментира Цачева. 

Между въпросите бе поставена и темата за корупцията в България.  „Tе ни питат, защото това е парламент”, каза Валентин Радев. 

Идва ред на останалите министри. Евродепутатите ще ги изслушват след 22 януари.

По традиция видимостта на страната председател  е най-голяма в началото на 6-месечния период. Оценките обаче идват след края му. Летвата е много висока, защото Малта и Естония преди нас получиха комплименти за професионализма си.