Бюджетите за отбрана на европейските страни членки на НАТО и Канада ще нараснат тази година с 3%, а целта е всички в Алианса да дават по 2% от БВП за военни разходи. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в Брюксел, предаде „Ройтерс”.

Той изрази убедеността си, че влизането на Доналд Тръмп в Белия дом няма да се отрази на функционирането на НАТО. Милиардерът заяви нееднократно по време на предизборната кампания, че като президент ще поиска европейските страни да плащат за сигурността, която получават. Тези изказвания поставиха под въпрос основния принцип на НАТО – атака срещу една страна членка се смята за атака срещу целия пакт.

Към момента само САЩ и още 4 държави достигат равнището от 2% от БВП за отбрана.

„Ако всички страни от ЕС бяха изпълнили тази задача, това би дало на НАТО допълнително 100 милиарда долара, което е съпоставимо с (военния) бюджет на Франция и Великобритания, най-сините страни в Европа“, отбеляза Столтенберг.

По думите му военните министри от Алианса са подкрепили призива за по-големи разходи за отбрана, а изпитанието е било да бъдат убедени и финансовите министри за необходимостта от харчовете.

Турски военни искат убежище

Йенс Столтенберг обяви, че няколко разположени в НАТО турски офицери са поискали убежище след опита за преврат в родината им през лятото.

Стотици военни в южната ни съседка бяха уволнени, а много – арестувани по подозрение, че са участвали в подготовката на метежа.

Столтенберг коментира, че Турция остава ключов съюзник на НАТО, но трябва да съблюдава върховенството на закона. По думите му конкретните случаи на искащи убежище се решават от съответните държави, където работят турските граждани.

Той вече е коментирал въпроса с властите в родната им страна и в края на седмицата ще пътува до Истанбул за годишната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Там вероятно ще се срещне и с президента Реджеп Ердоган.