Върховенството на закона, свободата на придвижване и зачитането на националните идентичности, култури и традиции са трите ценности, които най-голям процент от българите смятат, че трябва да бъдат защитавани приоритетно от Европейския парламент. Това става ясно от ново проучване на „Евробарометър“, проведено сред 1020 души у нас като част от мащабно допитване сред 26 510 човека в ЕС.

И трите водещи у нас отговора са значително по-популярни на наша територия, отколкото е средното за ЕС. Водещите три ценности за всички респонденти от ЕС са демокрацията (посочена от 32% от запитаните), свободата на словото и мисълта (27%) и защитата на човешките права в ЕС и в световен мащаб (25%). У нас всеки трети очаква ЕП да защитава върховенството на закона и свободата на придвижване, а всеки четвърти – традициите.

Ценности като равенството между жените и мъжете и борбата срещу дискриминацията са значително по-назад в дневния ред на българите от средното за ЕС.

Когато въпросът е за конкретни теми, които трябва приоритетно да влязат в дневния ред на евродепутатите, водещото сред нашите сънародници и средното за ЕС се доближават – на първите две места са общественото здравеопазването и борбата срещу бедността и социалното изключване. На трето място в ЕС-27 са действията срещу изменението на климата, докато у нас е подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места.

Макар и по-скептични от повечето други европейци, българите все пак оценяват членството в ЕС като нещо добро и смятат, че страната е спечелила от него. 34% от запитаните българи смятат, че нашият народ има много малко влияние върху решенията, взети на ниво ЕС, а 30% - че важните въпроси се решават най-добре на национално ниво.

Впечатляващо разминаване има в отговора на въпроса защо запитаните смятат, че страната им има полза от членството си в ЕС. За повечето европейци членството в ЕС подобрява сътрудничеството с другите в общността, допринася за поддържането на мира и за икономическия растеж. За 47% от българите, обаче, водещото е, че ЕС носи нови възможности за работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!