Исландия е евакуирала световноизвестната си Синя лагуна заради сеизмична активност наблизо, която предполага „предстоящо“ изригване на вулкан, съобщи в общественият телевизионен оператор в Исландия, пише Си Ен Ен.

Магмата е започнала да тече след интензивна сеизмична активност в района около лагуната, която е популярен геотермален курорт, известен с млечно сините си топли води.

Снимка: Reuters

Дълбочината на магмата - около четири километра - означава, че изригването може да се случи скоро, казват експерти.

Eвакуират и близкия град Гриндавик. В изявление на уебсайта си в събота Синята лагуна заяви, че е започнала евакуация на помещенията си поради „повишена сеизмична активност в известен район, на няколко километра“.

Дейността ще бъде преустановена поне до края на неделя, когато ситуацията ще бъде оценена отново.

„Ще продължим да следваме стриктно указанията и препоръките на властите, като ще работим съвместно с тях, за да следим развитието на събитията“, се допълва в изявлението.

Синята лагуна е една от най-популярните туристически атракции в Исландия и се намира на по-малко от час път с кола от столицата и най-големия град Рейкявик.

Мястото е част от югозападния исландски полуостров Рейкянес - дебел пръст земя, насочен на запад към Северния Атлантически океан от Рейкявик. Освен Синята лагуна, на полуострова се намира и главното исландско летище Кефлавик Интернешънъл.

Исландия е един от най-активните вулканични райони на планетата. Вместо централен вулкан, на полуостров Рейкянес преобладава рифтова долина с лавови полета и конуси.

През ноември Синята лагуна беше затворена за една седмица, след като бяха измерени 1400 земетресения за 24 часа.