Абсурдът на войната е присъщ на някои части от света и в мирно време. Бившето съветско пространство е извор на многобройни сюжети, които за останалия свят са преди всичко невероятни, но и носят черен хумор, какъвто може да има само отвъд Желязната завеса.

Военният сблъсък в Украйна донесе смърт, разрушения и много страдание на хиляди хора – били те цивилни, или хвърлени едни срещу други млади момчета и момичета във военни униформи.

Безсмислието на войната може би най-добре се вижда от една ситуация, разиграла се вчера в Херсонска област . Цитираме агенция УНИАН: „В допълнение към героичните действия на въоръжените сили на Украйна, на помощ идват и цивилни граждани, включително от ромския етнос. Те откраднаха танк от руските нашественици. Това се случва недалеч от Каховка, в село Любимовска, Херсонска област“.

Информацията е дошла от местни жители и се превърна в хит в социалните мрежи. Тъй като на война се лъже немалко и от двете враждуващи страни, потърсихме доказателство, че противозаконното отнемане е факт. Ето го:

На кадрите се вижда бронирана машина (може би ЗРК „Стрела-10“) с характерната за руските сили в конфликта Z-ка. Видимо е изоставена, но няма повреди. През уикенда лошото планиране на логистиката на руските сили остави няколко колони бронетехника дълбоко във вражеска територия без нафта и е възможно случаят да е бил такъв.

Така или иначе, руското военно МПС е влачено в неизвестна посока от трактор, като на кадрите се вижда как мъж спринтира към него. Не е ясно дали е участник в „операцията“, или е механик-водачът, на който е зачислена бойната машина…

Днес се появи и друго видео с бойна машина, влачена от украински трактор. Тя обаче може и да не е руска, защото няма опознавателни знаци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!