Естония предлага своя въздушна база за разполагане на допълнителни самолети на НАТО, които да патрулират във въздушното пространство над балтийските страни. Това обяви външният министър Урмас Пает по време на среща на външните министри на алианса в Брюксел.

Пает приветствал увеличаването на броя на самолетите в мисията за защита на балтийското въздушно пространство и предложил авиобазата Емари, близо до Талин.

Заради политическата криза в Украйна, НАТО активизира своята мисия за противовъздушна отбрана в балтийските държави. Освен четири изтребителя F-15C на ВВС на САЩ, в Литва бяха допълнително изпратени шест такива летателни апарата, както и два самолета цистерни KC-135. Освен това готовност да изпратят свои самолети за укрепване на мисията изявиха Великобритания, Дания, Португалия, Франция и Германия.

В авиобазата в Амари, където по съветско време бяха базирани изтребители МиГ-23, през 2012 г. бе завършена мащабна реконструкция. Бяха обновени и построени писти, пътеки за рулиране, бяха установени навигационни системи, изградени административни сгради.

Балтийските страни не разполагат със самолети, подходящи за въздушни патрули, така че от април 2004 г. - след влизането им в НАТО, защита на въздушното пространство бе поето на ротационен принцип от самолети на Северноатлантическия алианс. Те са базирани на летището Зокняй в Литва, на 5 километра от Шяуляй.