Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Беларус. Причината – тя е потенциална заплаха за международната сигурност, смятат в прибалтийската република.

„Разбира се, че сме разтревожени от евентуална руска военна намеса в Беларус – такъв сценарий не може да бъде изключен, но аз лично се съмнявам в него. Защото Русия също би жертвала много“, коментира външният министър на Литва Линас Линкявичус.

В момента Естония е една от 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предложи да посредничи за разрешаването на кризата в Беларус.

Утре европейските лидери ще обсъдят спешно въпроса чрез видеоконферентна връзка. Очаква се те да наложат санкции на определени беларуски официални лица и да изпратят послание към Русия да не се намесва.

Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на нова демонстрация в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко.

Напрежението в Беларус възникна след преизбирането на Лукашенко за президент за шести мандат. Той е на власт от 1994 г. 

Беларуската опозиция, която проведе в неделя най-голямата демонстрация в историята на страната с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил преизбран с помощта на сериозни измами и настоява властта да бъде предадена на нейния кандидат на изборите Светлана Тихановска, която междувременно намери убежище в Литва.

Снощи демонстрантите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на „политически затворници“, настоявайки за тяхното освобождаване.