Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отказа да се произнесе по жалба на бившия бос на сицилианската мафия Тото Риина относно непрестанното му видеонаблюдение в затвора, в който той излежава няколко доживотни присъди, предаде АФП.

Съдът препоръча на Риина да се обърне към италианския Касационен съд. 83-годишният бос на Коза ностра се намира в строгоохраняван затвор в Милано. Там той е наблюдаван непрестанно с видеокамери, в това число и в тоалетната.

Той подаде жалба в ЕСПЧ през 2009 г., в която се оплаква от условията в затвора и в частност от това безкрайно следене. През 2013 г. европейските съдии отхвърлиха много от оплакванията му, но си запазиха правото да се произнесат по въпроса за видеонаблюдението на по-късен етап.

Сега съдът сметна, че не може да се произнася по този въпрос, тъй като Тото Риина не е изчерпал всички възможности на италианската съдебна система, за да обжалва видеонаблюдението.

Салваторе "Тото" Риина беше начело на клана Корлеоне в Коза ностра. Той пое контрола на сицилианската мафия през 70-те години и е смятан за поръчител на 150 убийства. Тото Риина излежава двайсетина доживотни присъди. Той беше поръчител на убийствата на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, които разследваха мафията и бяха ликвидирани съответно през 1992 г. и 1993 г. Риина е смятан за мозъка на кървавите атентати в Рим, Милано и Флоренция. В тези нападения загинаха 10 души.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!