Ливанската групировка „Хизбула“ съобщи, че е извършила нападение с балистични ракети и дронове срещу израелска военна база.
Атаката е отговор на вчерашното убийство от Израел на най-малко трима членове и командири на „Хизбула“ в Южен Ливан.

В същото време Тел Авив съобщи за ранени хора при нападенията, извършени от групировката.

По време на днешното нападение край село в Северен Израел са ранени 14 души, съобщиха местните здравни служби. От началото на войната в Ивицата Газа, „Хизбула“ всекидневно извършва нападения срещу Израел. Зачестилата размяна на огън обаче идва и след безпрецедентната атака на Иран.

Израел взема сам решенията си, заяви премиерът Бенямин Нетаняху след среща с първите дипломати на Германия и Великобритания.

„Благодаря на приятелите ни за тяхната подкрепа и съвети. Оценявам ги, но нека е ясно – Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити“, каза той.

Иран настоява, че не иска война, но и няма да стои безучастно.

„Ако ционисткият режим направи и най-малкия ход, с който нарушава територията ни или националните ни интереси, трябва да знае, че ще бъде посрещнат с тежък отговор“, заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси.

Г-7 ще обмисли санкции срещу Иран и послание за сдържаност в Близкия изток на срещатa на външните министри в Италия, която продължава още два дни.

Какво означава това нападение?

От началото на войната в Ивицата Газа между Израел и „Хамас“ на 7 октомври, „Хизбула“ всекидневно извършва нападения срещу Израел в подкрепа на своите съюзници от палестинското ислямистко движение.

Снимка: btvnovinite.bg

Зачестилата размяна на огън между Израел и „Хизбула“ се случва в контекста на изключително нараснало регионално напрежение след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел, която Техеран каза, че е отмъщение за предполагаем израелски удар срещу консулството му в Сирия.

Бойците на „Хизбула“ извършиха комплексно нападение с насочвани балистични ракети и дронове с експлозиви срещу командния пункт на „разпознаваема компания“ на израелската армия, каза в изявление проиранската групировка.

Малко по-рано Регионалният съвет на северноизраелския регион Горна Галилея съобщи, че трима души са били ранени по време на удар с дрон, изстрелян от Ливан.

В понеделник израелската армия съобщи, че четирима войници са били ранени на ливанска територия, след като при преминаването им са избухнали взривни устройства, за които „Хизбула“ твърди, че е поставила.

След повече от шест месеца на трансгранично насилие са били убити 368 души от ливанска страна, повечето от които бойци на „Хизбула“, но също и 70 мирни граждани, припомня Франс прес.

В Северен Израел са загинали израелски войници и мирни граждани, съобщи армията. 10 000 жители и от двете страни на границата са били принудени да напуснат домовете си.

Атаката на Иран срещу Израел