Нови сирени за въздушна тревога огласиха различни части на Израел. Ракета, изстреляна от „Хамас“, падна в град Ашкелон – има ранени хора.

Израелските сили за отбрана пък нанасят неспирно удари по ивицата Газа. Общият брой на загиналите от двете страни на оградата вече е над 2000.

Кфар Аза е едно от първите атакувани и сред последните освободени населени места в района на конфликта. Деца и жени са сред убитите от „Хамас“ там.

„Има истории на хора оттук – те са взели каквото са намерили, за да се борят с тях. Скрили са децата си в мазета. Толкова е трудно да видиш всичко това“, разказва Стюарт Рамзи, който е кореспондент на „Скай Нюз“ в Израел.

Първата американска военна помощ вече пристигна.

„Никога в историята на държавата не сме виждали такава жестокост. Те са дори по-лоши от Ислямска държава и трябва да ги третираме като такива“, категоричен е Бенямин Натаняхо.

„Нека няма съмнение - Съединените щати подкрепят Израел. Ние ще гарантираме, че може да се защитава. Тези зверства са отвратителни“, заяви и американският президент Джо Байдън.

Атаките по ивицата Газа се ожесточават и изправят 2-милионното население пред хуманитарна катастрофа. Освен разрушените позиции на „Хамас“, до основи са сринати жилищни сгради, разказват местните хора.

„В тази сграда всички умряха. Тази къща е напълно унищожена отвътре. Целият район е напълно унищожен. Нищо не остана“, разказва Мохамед Наджар.

Все още няма хуманитарен коридор, който да позволи на блокираните цивилни да напуснат. Свършва горивото и на единствената електроцентрала в анклава, след като Израел наложи пълна блокада. В ивицата Газа не се позволява вноса на нищо. Турският президент се намеси.

„Къде са човешките права? Във Всеобщата декларация за правата на човека се казва, че не може да се прекъсва водоснабдяването, не може да се прекъсва електрозахранването“, заяви от своя страна президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Много хора в Газа намират подслон в училища и болници.