Европейският съюз ще затегне правилата за износ на ваксини срещу COVID-19. Решението идва на фона на спора с фармацевтичната компания "АстраЗенека" заради намалените доставки.

Миналата седмица "АстраЗенека" уведоми Евросъюза, че не може да осигури договорените количества ваксини заради производствени проблеми.

Официални лица от Брюксел в понеделник се срещнаха с представители на компанията в опит да разрешат проблема. Според еврокомисаря по здравеопазването разговорите са били неудовлетворителни.

"В бъдеще всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз, трябва да представят предварително уведомление, когато искат да изнасят ваксини за трети страни. Правилото, разбира се, не се отнася за хуманитарните доставки. Европейският съюз ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите граждани и права", съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Ваксината на "АстраЗенека" все още не е получила одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Очаква се това да стане до края на седмицата.