Еврокомисарят за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер, заплаши Полша с откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС.

Това може да лиши Варшава от правото на глас в Европейския съвет.

Мярката идва, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, казва Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно.

Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото ѝ на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня АФП.