Представителите на страните от ЕС приеха план, забраняващ на беларуските авиокомпании да прелитат над територията на съюза или да кацат на европейски летища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

ЕС препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща. В сряда агенцията на ЕС по безопасността на гражданската авиация издаде директива, според която европейските самолети трябва да избягват прелитането през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация.

Беларуската авиокомпания Белавиа извършва полети до около 20 летища в Европа. Спазването на забраната ще е работа на националните правителства, много от които са и членове на НАТО.

Решението на ЕС е част от планираните наказателни мерки срещу Минск в отговор на решението на беларуските власти да изпратят на 23 май боен самолет, за да принуди полет на "Райънеър" да кацне в беларуската столица. На борда му се намираше опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван заедно с приятелката, руската гражданка София Сапега.
Решението ще влезе в сила днес в 22:00 ч. по Гринуич.

ЕС подготвя и серии от санкции срещу физически и юридически лица, замесени в отклоняването на полета на "Райънеър" или репресиите срещу опозицията. Обсъждат се икономически санкции срещу ключови сектори от беларуската икономика.

По-рано през деня държавната телевизия на Беларус излъчи интервю със задържания журналист Роман Протасевич. Европейските държави обаче го определиха като "срамно" и дадено под натиск. Според родителите на опозиционера, думите на сина им са в резултата от изтезания.

Пред камерата опозиционерът заявява, че говори по собствено желание. Казва, че действително е бил критичен към Александър Лукашенко, но признава вината си и дори се възхищава на президента.