Европейската комисия разкри подробности около договора подписан с гигантите Hewlett-Packard, Telefonica и осем други компании в областта на високите технологии и телекомуникациите, благодарение на който ще бъдат запълнени 700 000 работни места в сектора, съобщава електронното издание на френския ежедневник "Фигаро".

Европейският комисар по въпросите на телекомуникациите Нели Крус е определила този пакт като „широка коалиция”, в която компаниите са се ангажирали да осигурят безплатни професионална подготовка, университетско обучение-онлайн или директно начално финансиране.

Европейската комисия иска да засили икономическия ръст в Европа, да подобри конкурентоспособността на предприятията и да се справи с рекордната безработица, която засяга 26,1 млн. души в 27-те държави-членки на ЕС или 10,7 % от активното население.

Свободните места в сектора на високите технологии се оказват трудни за запълване или защото кандидатите нямат необходимата квалификация, или защото имат квалификация, но тя не се признава от всички държави-членки на ЕС, или защото не владеят английски, който е основен работен език в сферата.

Нели Крус, която участва на Световния икономически форум в Давос е подчертала, че правителствата и компанията трябва да положат съвместни усилия, за да се справят с дефицита на компетентност в Европа в областта на цифровите технологии.

Германския софтуерен гигант SAP, американската корпорация за мрежово оборудване Cisco Systems, световният №2 оператор на човешки ресурси Randstad, както и италианската петролна компания Eni са се включили в инициативата на Брюксел.

Интерес към „широката коалиция” са проявили и от норвежкия телеком-оператор Telenor, финландския производител на мобилни телефони Nokia, френско-американският концерн за технологично оборудване Alcatel-Lucent и британската компания за полупроводници ARM.