Европейският съюз днес издаде нови насоки за социалните помощи за мигрантите, навлизайки още повече в разгорещения дебат за злоупотребата със социалната система от чужденци, предаде ДПА.

Въпросът назря допълнително след отпадането от 1 януари на ограниченията за движение на работници от България и Румъния, което засили опасенията в много части от Западна Европа, отбелязва агенцията.

Практическото ръководство, подготвено от Европейската комисия, има за цел да изясни концепцията за постоянното пребиваване. Тя ще помогне да се определи къде неработещият гражданин, който живее в държава членка на ЕС, различна от родината му, може да кандидатства за социално осигуряване.

Подробно са включени критерии като семейно положение, продължителност на пребиваването, източници на доходи, вид заетост, къде въпросното лице плаща данъци и други.

"В законодателството на ЕС има ясни защитни механизми срещу злоупотреби със системите за социално подпомагане на други държави членки", заяви в съобщение еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

"Насоките ще улеснят властите на страните членки при прилагането на практика на предпазните мерки, свързани с постоянното пребиваване", допълни той. "Ръководството е част от продължаващите действия на комисията да улесни свободното движение на хора в ЕС", уточни еврокомисарят. Очаква се утре Андор да представи насоките на пресконференция в Брюксел.