Европейските институции постигнаха принципно съгласие за бюджета за 2020 г. Догодина общите разходи се очаква да бъдат за повече от 153 милиарда евро. Предстои Европейският съвет и Европейският парламент формално да одобрят бюджета, което се очаква да стане до края на месеца. 

По-големи суми са отделени за борба с климатичните промени, за научни изследвания и иновации, конкурентоспособност, младежки програми и борба с младежката безработица.

Увеличение на средствата има и за справяне с миграцията и европейската сигурност. За Западните Балкани също ще бъдат отпуснати повече пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Разчетите са направени въз основа на предположението, че да края на 2020-а година Великобритания ще продължи да изплаща вноските си към европейската хазна.

Подобно на предишните две години, предприсъединителните фондове за Турция са значително намалени, като се изтъква отдалечаването на Анкара от европейските ценности.

Почти половината от бюджетните кредити – около 84 млрд. евро, са за повишаване конкурентоспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. евро са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки.

Снимка: btvnovinite.bg

Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро. За сателитната система „Галилео” са предвидени" 1.2 млрд. евро, за да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1.2 млрд. ползватели до края на следващата година.

Увеличени са и средствата по програмата „Еразъм” с 3,6%.

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за безработицата сред младежите и за дигитализацията.

Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество и бежанците.

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като някои от членките настояваха за намаляване на общите разходи.

Снимка: btvnovinite.bg

Нужният компромис беше постигнат малко преди крайния срок.

Анализатори предвиждат преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС от 2021 г. до 2027 г. да бъдат още по-заплетени, пише БГНЕС.