ЕС преустанови от днес за срок от 6 месеца редица икономически санкции срещу Иран в отговор на замразяването от негова страна на част от ядрените му дейности, съгласно сключеното споразумение между шестте големи сили и Техеран. Това обявиха външните министри на ЕС, цитирани от световните агенции.

Решението не е изненада, след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран е започнал да замразява част от ядрените си дейности. Преговорите с Иран за ядрената му програма трябва да се подновят през февруари.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства замразяването на ядрените дейности на Иран и облекчаването на санкциите. Иран ще получи достъп до 4,2 милиарда долара, замразени в чуждестранни банки. Средствата ще са разделени на 8 части в размер между 450 и 550 милиона долара. Иранските власти ще имат последователно достъп до тях на 1 февруари, 1 и 7 март, 10 и 15 април, 15 май, 17 юни и 20 юли. Последната дата е заключителният ден от изпълнението на Съвместния план за действие.

Изненадващата покана за "Женева-2"

Междувременно Вашингтон заяви, че води разговори с ООН относно изненадващата покана към Иран да участва в сирийската мирна конференция „Женева-2” и че очаква тази покана да бъде оттеглена, предаде АФП.

Иран така и никога „не подкрепи комюникето от Женева-2”, което призовава за преходно правителство в Сирия, заявиха от Държавния департамент. Иран все още не е покрил критериите за участие в международната конференция за Сирия, заявиха високопоставени официални лица.

Основната организация на сирийската опозиция - Националната коалиция, няма да участва в насрочените за тази седмица мирни преговори в Швейцария, ако ООН не оттегли поканата си към Иран, заяви пък високопоставен представител на коалицията, цитиран от Ройтерс.

Иран днес отказа да изпълни предварително условие, за да участва в тазседмичните мирни преговори за Сирия, заявявайки, че не може да приеме плана за политически преход в тази страна, приет на преговорите в Женева през 2012 г., предаде Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИСНА.

Поставянето на условие да се приеме споразумението от конференцията „Женева-1”, за да се участва в „Женева-2”, е отхвърлено и е неприемливо, заяви заместник-външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан. Иран ще участва в преговорите без никакви предварителни условия, основавайки се на поканата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, добавя министърът.