Съветът на ЕС е одобрил предложението на ЕК "Фронтекс" да разполага със запас от 10 000 служители до 2027 година.

За да влезе в сила, това решение трябва да бъде официално подписано и от Европейския парламент, се уточнява в съобщението на ЕК, цитирано от БТА.

"Фронтекс" ще има допълнителни възможности да оказва помощ на държавите от ЕС при опазването на границите, връщането на незаконни мигранти и сътрудничеството с чужди държави.

Агенцията ще предоставя подкрепа по искане на съответната държава от ЕС или по своя собствена инициатива и със съгласието на съответната държава при връщането на мигранти, пояснява Съветът на ЕС.

В съобщение на ЕК се уточнява, че "Фронтекс" се очаква да разполага с новите си възможности от 2021 година. Допълва се, че бройката от 10 000 служители на разположение ще бъде достигната постепенно в следващите шест години. 

"Фронтекс" набира гранични служители

Междувременно стана ясно, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана стартира кампания за набиране на първите наднационални европейски гранични сили. За първи път "Фронтекс" ще има собствен униформен състав, работещ под знамето на ЕС.

Агенцията търси своите нови служители сред представители на националните гранични служби, полицията, военните или други правоприлагащи структури, които да се присъединят към първите наднационални европейски гранични сили.

Първата кампания е за набиране на над 700 гранични служители на "Фронтекс", а срокът за кандидатстване е до 16 декември 2019 г.

Повече подробности за изискванията към кандидатите могат да бъдат открити на интернет страницата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.