Премахването от Русия на ограничителните шамандури на река на границата ѝ с Естония е "неприемливо", заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Подобни действия са неприемливи. Европейският съюз очаква обяснения от Русия след премахването на тези шамандури и незабавното им повторно поставяне", подчерта Борел в изявление.

Вчера естонските граничари заявиха, че руските им колеги са премахнали през нощта шамандурите, поставени на река Нарва, която разделя двете държави, в рамките на граничен спор.

Естонската премиерка Кая Калас определи случилото се като "граничен инцидент", в момент, когато Литва и други страни от региона са в обтегнати отношения с Русия заради нашествието ѝ в Украйна. 

Според Талин Москва е започнала да оспорва местоположението на плаващите фарове, които се използват, за да се предотврати случайно навлизане на кораби в чужди води, едва след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази днес в "Екс" съжаление за нарастващия брой руски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва. 

"Русия увеличи броя на провокациите си", заяви той. "Пълна солидарност пред тези неприемливи агресивни действия".

"Следим отблизо ситуацията, заедно с нашите съюзници, които действат спокойно и хладнокръвно", добави френският първи дипломат.

В сряда Финландия и Литва поискаха от Москва да обясни плана си за едностранно изменение на морската граница с двете страни, като заявиха, че това може да е нов акт на "хибридна" война.

Според публикувано във вторник проекторешение на руското министерство на отбраната Москва планира да разшири териториалните си води от януари 2025 г., като промени границата си в Балтийско море с Финландия и Литва. Новата граница ще позволи на Москва да обяви за руски финландски и литовски морски зони, посочва БТА.

Според документа границите на Русия в Калининградска област и Финския залив също ще бъдат променени.