Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли обвиненията за „национализъм“ по отношение на ваксините, отправяни към ЕС, и изтъкна, че докато във Великобритания и САЩ има пълна забрана за износ на ваксини срещу COVID-19, Съюзът не е спирал експорта, предаде „Ройтерс“.

ЕС беше подложен на критики както у дома, заради значително по-бавната ваксинация, отколкото в страни като Великобритания или САЩ, така и в чужбина – за това, че прави много по-малко от Китай, Русия или Индия за доставянето на ваксини на бедните държави.

Миналата седмица съюзът създаде напрежение сред чуждестранните купувачи, подкрепяйки решение на Италия да спре пратка с ваксини на компанията „АстраЗенека“ за Австралия. В пространно изявление председателят на Европейския съвет защити стратегията на блока.

„Без Европа нямаше да е възможно разработването и производството на няколко ваксини за по-малко от година, а солидарността на ЕС помогна бедните страни да получат първите си дози“, подчерта той.

Шарл Мишел заяви още, че през идните месеци ЕС ще стане водещият в света производител на ваксини и че е най-добре подготвен да адаптира бързо производството си към вирусните мутации.