Между Европейската комисия (ЕК) и Великобритания остават множество дълбоки различия, като две от основните са по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите на ЕС. Това заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние при представянето на позицията на Комисията по брекзит.

По неговите думи стремежът на ЕС е между двете части на ирландския остров да няма граница. Той отбеляза, че е възможно въвеждането на „проверки на места“ през пропускателни точки.

По въпроса за правата на гражданите ЕС настоява европейците, пристигнали във Великобритания до края на 2020 г., да имат същите права като онези, дошли до март догодина.

Снимка: Reuters

ЕС предпочита също Съдът на ЕС да следи спазването на общностното право от страна на Великобритания в преходния срок, в който Лондон няма да има глас в приемането на европейските правила.

Барние каза, че ЕС проявява въображение в търсенето на изход, както и че е време не за изявления, а за съставянето на правни документи. По неговите думи в ЕС има единодушие в преговорите с Лондон, въпреки различните интереси.

Той съобщи, че следващата седмица се очаква нов кръг преговори с британските представители.

В отговор на въпрос Барние добави, че ЕК е готова с план за „извънредни обстоятелства“ в случай, че преговорите се провалят.

Използвани са материали на БТА