Новият ръководител на сръбската дипломация Иван Мъркич заяви, че във външната политика на Сърбия няма да има големи промени.

Мъркич обясни, че основа на външната политика на Белград ще остане запазването на териториалната цялост и суверенитета на страната, а приоритет ще бъде пълноправното членство в Европейския съюз.

Сръбският външен министър не пропусна да отбележи, че страната му има „изключително добри отношения” с Русия, докато с Вашингтон иска да подобри и задълбочи още повече съществуващите „солидни партньорски отношения”.

В петък сръбският парламент одобри състава на новото коалиционно правителство на Сърбия, начело с лидера на социалистите Ивица Дачич. Освен Социалистическата партия, в новия кабинет участват Сръбската прогресивна партия на президента Томислав Николич, Партията на обединените пенсионери на Сърбия и фракциите „Единна Сърбия” и „Обединени региони на Сърбия”.

На 28 юли лидерът на сръбските социалисти Ивица Дачич получи мандат за съставяне на правителство от президента Томислав Николич. Това стана след провала на преговорите за коалиция с Демократическата партия на Сърбия на бившия президент Борис Тадич.