Европейският съюз определи като „военни престъпления“ бомбардировките срещу бунтовническите квартали на Алепо. Брюксел обаче не възнамерява да наложи санкции на Русия за действията ѝ в Сирия.

„Целенасоченото атакуване на болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, както и използването на варелни и касетъчни бомби или химическо оръжие, може да се причисли към военните престъпления“, заявиха в декларация външните министри на ЕС.

Те също така призоваха Русия чрез политика и действия да докаже, че полага всички усилия да спре безразборните бомбардировки, извършвани от сирийските правителствени сили, да възстанови режима на спиране на огъня, да гарантира хуманитарен достъп и да създаде условия за политически преход.

„Приоритет номер 1 е да спасим населението на Алепо и поради това настойчиво призоваваме Русия и сирийския режим да спрат бомбардировките и да продължат преговорите със Съединените щати и другите сили на терен, за да се избегне хуманитарната катастрофа“, заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Руската армия обеща в четвъртък да осигури 8-часов хуманитарен коридор за изтегляне на цивилното население и на онези бунтовници, които решат да сложат оръжие.

Външните министри обявиха още, че Съюзът ще наложи допълнителни санкции на сирийски физически и юридически лица, които подкрепят режима на президента Башар Асад.