Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз одобриха началото на втора фаза от преговорите за брекзит, включваща определяне на преходен период и бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел, предадоха световните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в „Туитър“, че лидерите от ЕС „са се споразумели да се премине към втората фаза“ от преговорите за брекзит и поздрави британската министър-председателка Тереза Мей.

По-рано днес Туск заяви, че втората фаза на преговорите без съмнение ще е истинското изпитание за единството на ЕС.

„Сега всичко зависи от нас. Трябва да подготвим проект за оттеглянето на Великобритания заедно с нашите британски приятели. Надявам се, че предложението ще бъде одобрено и от Европейския парламент, и от Лондон“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Законопроектът за брекзит постига добър напредък в Камарата на общините и се движим добре в процеса на отделяне от Евросъюза. Очаквам с нетърпение да обсъдим едно дълбоко и специално сътрудничество“, коментира пък британският премиер Тереза Мей.

Миналата седмица британският премиер успя да постигне в последния момент споразумение с представителите на ЕС по правата на гражданите, британските финансови задължения и статута на ирландската граница след излизането на Великобритания от Евросъюза през март 2019 г.

Втората фаза от преговорите по раздялата между Европейския съюз и Великобритания съвпада с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

До решението него се стигна на последния за годината Европейски съвет в Брюксел. Тази европейска среща на върха засегна най-трудните въпроси, които поставят под въпрос европейското единство. Миграционата криза и мигрантските квоти продължават да разединяват и евролидерите и висшите европейски институции.

Напрежението е видимо, а решенията на проблемите се отлагат във времето.

Същевременно премиерът Бойко Борисов отправи призив към „колегите и от Президентството, и от БСП и ДПС да проявят за тези шест месеца и малко разум. Имаме редки шансове. След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам ги, че не им е приятно, завистта е голяма. Но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи“.

България и Гърция предлагат по време на нашето председателство среща на върха с участието на Турция.

Вижте повече във видеото: