Депутатите от ЕП излязоха със специална резолюция в подкрепа на влизането на Македония в Европейския съюз. Те настояха още за влизането на Исландия в ЕС и изразиха притеснението си от ограничения напредък на Босна и Херцеговина като потенциален кандидат за членство.

Македония

Македония кандидатства за влизане в европространството още през 2005 г. Перспективите й обаче не са положителни заради спора с Гърция за името на страната. Докладчикът за Македония Ричард Хоуит обяви, че западната ни съседка принадлежи към Европа и трябва да получи дата за начало на преговори за присъединяване.

Евродепутатите приветстваха бързото съставяне на коалиционно правителство след последните парламентарни избори. Икономическият растеж на Македония също е взет под внимание.

Въпреки това, Скопие бе критикувано заради корупцията, и липсата на свобода на словото. Безработицата е доста висока, което води и до доста бедни хора в страната, се пише още в резолюцията.

Босна и Херцеговина

Европейския парламент определи резултатите на Босна и Херцеговина в изпълнение на реформите, необходими за членство в ЕС като незадоволителни. На Сараево е обяснено в прав текст, че страната трябва да бъде единна суверенна и обединена, за да стане част от ЕС.

Евродепутатите призоваха властите в Сараево да се заемат сериозно с проблема екстремизъм. Докладчикът на Европейския съюз за Босна и Херцеговина настоя за по-сериозна работа срещу религиозната омраза и насилието, като затова трябва да помага и международната общност.

Исландия

Исландия пък остава разделена политически в избора си дали да бъде част от Обединена Европа. Въпреки това, ЕП се надява на положителен отговор .

Отчетен е сериозен напредък по почти всички точки от преговорите за присъединяване. Основните разногласия остават по отношение на квотите за улов на скумрия и за китолова, който е забранен в Европейския съюз.