Европейският съюз (ЕС) ще ревизира санкциите си към Северна Корея след шестия ѝ ядрен опит, извършен през почивните дни.

Това обяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини преди срещата на външните министри на Съвета.

„Ще предложа на европейските министри днес да засилят икономическия натиск над Северна Корея, да подкрепят нова резолюция на Съвета за сигурност за ООН за по-строги икономически мерки и да работим за нови автономни санкции от страна на ЕС“, заяви ръководителят на европейската дипломация.

НАТО също се обяви за нови мерки срещу КНДР. САЩ пък вече е изготвили проект със санкции срещу Пхенян, които да бъдат разгледани на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник.

Освен петролно ембарго, сред мерките са забрана за внос на рафинирани петролни продукти и течен природен газ. Предвижда се още спиране на износа на текстилни изделия, на наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера Ким Чен-ун и забрана той да пътува в чужбина.

Във Владивосток на форум, в който участва и японският премиер Шиндзо Абе, руският президент Владимир Путин се обяви за дипломатическо решение на кризата. „Няма друго решение на проблема, освен дипломатическото. Това не е лесен, не е бърз, но е единственият път за решение на проблема“, каза руският държавен глава.

Снимка: Reuters

Той предупреди за драматични последствия, ако се стигне до ескалация след наложените санкции. Според него военният конфликт би бил крайна мярка, която той окачестви като „покана за гробището“.

Все още не е ясно каква ще е позицията на Китай, който ще бъде най-силно засегнат от нови санкции.

Преговорите със Северна Корея за прекратяване на атомната ѝ програма за в застой от години.