Европейският съюз обмисля да въведе визи за американските и канадските граждани.

В момента Съединените щати и Канада изискват визи за румънци и българи, които са част от еврообщността вече почти 10 години.

Въвеждането на обратни визи може да повиши напрежението, защото Брюксел договаря търговски пакети с Вашингтон, пише "Дейли мейл".

Само Великобритания и Ирландия от 28-членния блок имат право на отказ от общата визова политика на Евросъюза.

Европейската комисия трябва да реши до 12 април дали да изисква визи от гражданите на страни, които имат подобни изисквания към една или повече членки на Съюза.

На пресконференция говорителят на Комисията Мина Андреева уточни, че ако ЕК установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави. За да влезе в сила, това предложение на ЕК трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. Постигането на пълна визова реципрочност е цел и приоритет на Комисията, поясни Андреева.

САЩ и Канада все още искат българите и румънците да имат съответно американска и канадска виза, за да влязат на тяхна територия. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи също Полша, Кипър и Хърватия.

Дискусията набира сила седмица преди президентът на Съединените щати Барак Обама да пристигне в Европа.