Европейският съюз може да прекрати преговорите с Турция за присъединяване.

Говорител на германското правителство заяви, че това ще бъде предложено още на следващата среща на върха през октомври.

Изявлението на говорителя дойде часове след снощния предизборен дебат в Берлин между Ангела Меркел и лидера на социалдемократите Мартин Шулц.

Канцлерът заяви, че Турция не бива да става член на Съюза. Позицията ѝ беше подкрепена от Европейската комисия и други страни членки на Съюза.

„Много е важно да намерим правилната ниша за диалог с Турция, но съм напълно съгласен с канцлера Меркел, че е безнадеждно да продължаваме преговорите за присъединяване към Европейския съюз – коментира министър-председателят на Дания Ларс Льоке Расмунсен. – Турция, както знаем, няма да бъде член на Европейския съюз. Нито през моя живот, нито през живота на децата ми“.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче заяви днес, че ЕС продължава да води разговори с Турция.

„Имахме политически диалог преди месец и половина в Брюксел. Не сме съгласни за всичко, преди всичко за човешките права, но разговорите продължават. Турция е наш партньор и страна кандидат“, каза Могерини пред журналисти в словенския град Блед, където присъства на Стратегически форум.

Също от Блед турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да обсъжда всички въпроси, свързани с преговорите за членство в ЕС, но отхвърля критиките в сферата на правата на човека след опита за държавен преврат.

Искаме Турция да стане пълноправен член на ЕС и ще продължим преговорите. За нас не е проблем да обсъждаме някакви глави, технически въпроси. Готови сме за това, каза Чавушоглу.

На въпрос за критиките към Анкара в сферата на човешките права, особено след събитията на 15 юли 2016 г. (опита за държавен преврат), Чавушоглу каза, че Турция се е сблъскала с тероризма, затова е въвела режим на извънредно положение.

„Загубихме много хора през онази нощ. Бях принуден да уволня служители в министерството на външните работи, заподозрени в оказване на подкрепа за терористична организация. Дали съм щастлив заради това? Не. Но ние нямахме друг избор“, посочи Чавушоглу.