Европейският съюз ще настоява Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в страната, преди тя да напусне ЕС (очаква се това да стане през 2019 г) и са прекарали пет години там.

Това условие се съдържа в проект на план за преговорите за брекзит, който европейските лидери ще одобрят на срещата си в края на седмицата.

Във Великобритания има 3 млн. граждани на други страни от ЕС.

Някои държави – като Полша, която има 800 хил. свои граждани във Великобритания, се притесняват, че Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор миналия март или дори преди референдума за брекзит миналата година.

В проекта на документа, който се очаква да бъде подписан от европейските лидери в събота, се казва, че всеки гражданин на страна членка, живеещ във Великобритания към момента на така наречения Ден на брекзита (деня, в който страната официално ще напусне ЕС) ще трябва да има право да поиска постоянно пребиваване след пет години, прекарани там.

Други европейски документи показват, че Брюксел иска Великобритания да гарантира също, че тези хора ще могат да доведат и роднините си и че дори след брекзит ще могат да поискат нови социални помощи, като например по-евтини жилища.

В отговор на призиви от Франция и други страни в проекта се подчертава, че евентуално търговско споразумение с Великобритания, ако в неговия обхват бъде включен секторът на финансовите услуги, ще трябва да изисква британските банки, застрахователни компании и други фирми да се подчиняват на европейските регулации и надзор.

Лидерите ще поискат също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди брекзита, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г., когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план. Великобритания даде съгласието си за него през 2014 г.