Европейската комисия призова воюващите в Сирия лагери и регионалните им съюзници да проявят сдържаност, за да се избегне нова ескалация на насилието в района, предаде Ройтерс.

При най-сериозната конфронтация досега между Израел и подкрепяните от Иран сили в Сирия в събота бе свален израелски самолет с противовъздушен огън.

Снимка: Reuters

"Военната ескалация в Сирия, включително събитията на израелската граница през уикенда, е дълбоко обезпокоителна. Това може да доведе до опасно разрастване на конфликта", каза говорителка на ЕК.

"Приканваме сирийските воюващи страни, техните съюзници, както и регионалните играчи, да спазват международните закони, да проявят сдържаност и да избягват действия, които допълнително изострят напрежението и удължават страданията на сирийските цивилни", добави тя и отбеляза, че ЕК следи положението отблизо.

Великобритания призова Русия да използва влиянието си над властите в Дамаск и подкрепящите ги страни, за да се избягват провокации на сирийско-израелската граница, заяви британското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Призоваваме Русия да използва влиянието си, за да окаже натиск на режима (в Дамаск) и поддръжниците му, за да се избягват провокационни действия и да се поддържа отслабване на напрежението с цел постигане по-широко политическо решение", се казва в изявлението.