Европейският съюз и НАТО определиха като саботаж течовете на газ по мрежата на "Северен поток" - 1 и 2. 

Брюксел предупреди с нови санкции. Москва отхвърли има отговорност за случаите, но поиска "Газпром" да участва в разследването. 

Трите пробойни в мрежата на двата газопровода са причинени от ескплозии близо до датския остров Борнхолм. В района е отчетена сеизмична активност, съобщиха властите в Дания и в Швеция, в чиято икономическа зона са щетите.

„Ние сме убедени, че това, което засякохме миналия понеделник, са експлозии. Ако сравним регистрираното раздвижване на земята с движенията при земетресения или други взривове, можем ясно да видим връзката с експлозии“, каза Бьорн Лунд – сеизмолог от Швеция.

„Ясната преценка на нашите власти е, че това не е инцидент и не е случайност. Планирано е и говорим за много големи експлозии“, заяви Мортен Бьодскоу - министър на отбраната на Дания.

По тръбите не се подава синьо гориво за потребителите, но има газ под налягане, който ще изтича и през следващите дни. Осигурена е зона за безопасно корабоплаване.

Според германското издание "Шпигел" преди седмици американското разузнаване е предупредило Берлин за възможни атентати по газопровода. Москва отрече да е свързана с течовете и обяви, че ще иска Съветът за сигурност на ООН да заседава по случая.