Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) в Русия да не допусне Алексей Навални до участие в изборите за президент догодина хвърля сянка върху политическия плурализъм в страната и поражда съмнения за демократичността на избора. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие.

Отбелязва се, че Европейският съд по правата на човека е отчел, че Навални не е имал достъп до независимо и честно правосъдие.

„Обвинения на политическа основа не бива да бъдат използвани срещу участие в политиката. Очакваме руските власти да осигурят равни условия, включително по отношение на президентските избори догодина”, се допълва в изявлението.

ЕС изразява очакването представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация.

Посочва се, че ЕС ще оцени резултата от изборите на основата на заключенията на наблюдателите, както постъпва обичайно.

Руската ЦИК обяви вчера, че не допуска Навални до участие в президентските избори, защото е осъждан. Срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства и за да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение.

Според Кремъл неучастието на опозиционер Алексей Навални в руските президентски избори през март догодина няма да се отрази на тяхната легитимност.

Това заяви пред журналисти в Москва говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални за кандидат за президент.

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията.

Песков обаче каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.