Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се надява, че турската армия и нейните съюзници сред бунтовниците ще превземат напълно северния сирийски град Африн до сряда вечерта, един ден след като въоръжените сили заявиха, че са обкръжили града, съобщи Ройтерс.  

Говорейки пред местната администрация в Анкара, Ердоган заяви също, че цивилното население в град Африн се евакуира с коли през специален коридор.  

Турските сили напреднаха значително срещу кюрдските бойци в тяхната продължила почти два месеца офанзива, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По-късно Ройтерс предаде, позовавайки се на източник от кабинета на Ердоган, че изявлението на турския президент за превземане на сирийския град Африн означава приключване на обкръжаването на града до сряда вечерта, а не падането му.

Същевременно сирийските Сили за защита на народа определиха като "нереалистични" твърденията на Анкара, че турските сили ще завземат град Африн до сряда вечерта. 

Тази вечер той ще превземе целия Африн? Ердоган лъже народа. Не знам как това ще се случи, заяви говорителят на Силите за защита на народа Нури Махмуд. Той каза също, че изявленията на Анкара, че цивилните се евакуират от Африн не отговарят на истината.

Турция не поставя пред себе си целта да завземе територия на Сирия, заяви междувременно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщи ТАСС. Целта на операцията в Африн "Маслинова клонка" е ликвидацията на терористи в този регион, каза Чавушоглу.

Независимо от това дали става дума за източна Сирия или западна, ние активно подкрепяме териториалната цялост на Сирия, заяви турският външен министър.

В съвместни декларации с Русия и Иран ние подчертаваме това, добави дипломатът. Ние нееднократно сме подчертавали това, за това говори лично президентът. Всички държави трябва да уважават териториалната цялост на други страни, което и правим, каза Чавушоглу.