Реджеп Ердоган призова гражданите да конвертират своите златни наличности в турски лири чрез нови финансови инструменти, въведени за укрепване на националната валута, съобщава „Анадолската агенция“.

„Очакваме нашите граждани и бизнеса да подкрепят този исторически пробив на нашата страна, като внесат своите златни спестявания във финансовата система“, каза Ердоган по време на обръщението си към Общото събрание на Анадолската асоциация на бизнесмените в Истанбул.

По отношение на това, което той нарича „спестявания под матрака“ на хора, които изтеглят активите си от турски банки и ги държат у дома, той каза, че от началото на 2022 г. както компаниите, така и гражданите „ще ускорят връщането към лирата“.

„Колкото повече върнем в икономиката си от петте хиляди тона злато, държани под дюшека, толкова по-силни ще бъдат нашата страна и нация“, добави Ердоган.

Президентът заяви каза, че се предприемат мерки за предотвратяване на внезапни, резки и неразумни колебания на валутния курс на националната валута.

По думите му Турция завършва годината с по-добри приходи от предвиденото.

В сряда турската централна банка заяви, че ще даде стимули за насърчаване на хората да преминат от злато към турски лири. Този ход е част от продължаващите усилия за поддържане на националната валута.

Според анализатори общата сума в златните сметки в момента възлиза на 22,4 милиарда долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!