Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде днес указ, с който се отменят правомощията на Висшата избирателна комисия (ВИК) да налага наказания на частни радиа и телевизии, нарушили правилата за безпристрастност по време на изборни кампании, предаде ДПА.

Според новия указ, публикуван днес в турския държавен вестник, вече няма да бъде нужно частните тв канали и радиостанции да се съобразяват с правилата на ВИК. Комисията няма да може да наказва телевизии и радиа, които не се съобразяват с правилата за равнопоставено отразяване на двете страни преди референдума. Премахват се и ограниченията върху политическите реклами и правилата за продължителността на речите на партийните представители, съобщава в. "Хюриет".

Опозицията критикува новия указ, като каза, че съгласно новата разпоредба телевизиите ще могат свободно да отразяват в полза само на една от страните, а именно на подкрепящите реформите, които ще бъдат поставени на референдума.

Указът бе издаден в рамките на действащото в страната извънредно положение, обявено след опита за преврат през юли м.г.

Турция се готви за референдум, вероятно през април, на който народът да вземе решение дали системата на управление да бъде променена от парламентарна в президентска.

По материали от БТА