Атина и Анкара успокоиха напрежението помежду си, като се споразумяха да възобновят преговорите за сондажите в Източното Средиземноморие.

В обръщението си към общото събрание на ООН турският президент Реджеп Ердоган предложи в консултациите да се включат всички страни с излаз на Средиземно море.

Реджеп Тайип Ердоган лансира идеята за международна конференция на всички заинтересовани държави, включително и непризнатата от никого Севернотурска република в северната част на остров Кипър. И предупреди, че няма да отстъпи от законните според него права на страната му.

„Когато се оспорват природните ресурси в региона, изключването на нашата страна не може да се обясни нито с разум, нито с международното право. Основният ни приоритет е споровете да бъдат разрешени по справедлив начин, на базата на международното право“, заяви Ердоган.

Анкара недоволства, че делимитацията на акваторията заради множеството гръцки острови в непосредственост до турския бряг е несправедлива и лишава страната от принадлежащата й изключителна икономическа зона в открито море.