Турция няма да позволи Босна и Херцеговина да преживее страданието, през което премина през 90-те години на миналия век, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след среща с босненски неправителствени организации в Истанбул, съобщи „Хюриет дейли нюз".

Турция е мобилизирала всичките си ресурси в подкрепа на мюсюлманите по време на войната в Босна и каза, че възнамерява да продължи да подкрепя босненския народ "по много по-силен и различен начин", посочи Ердоган.

„Осигурихме подкрепа без дискриминация за запазването и стабилизирането на мултикултурната и етническата идентичност на Босна и Херцеговина", заяви турският президент.

По думите му от помощта на Турция за проекти и развитие в Босна и Херцеговина са се възползвали не само босненските мюсюлмани, но също сърбите и хърватите в страната.

Турция следи внимателно развитията на Балканите, но смята всяко едно от тези развития за вътрешен въпрос, заяви турският президент.

„Правим нужните стъпки да разрешим проблемите в региона. Турция ще продължи да работи за добруването на Босна и Херцеговина и целите Балкани“, каза Ердоган.

Според неговите данни директните инвестиции на Турция в Босна и Херцеговина надвишават понастоящем 250 милиона долара, а целта тази година е „да се увеличи двустранната търговия от 650 милиона на 1 милиард долара“.

Изказването на турският президент идва на фона на растящото напрежение между Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация, които доведоха до опасения за разпад на  Босна и Херцеговина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БТА