12-годишно момиче е починало, а седем други деца са били откарани в болница в резултат на епидемия от тежко хранително отравяне, обхванала град в Северна Франция, съобщава Би Би Си.
Симптомите започват да се проявяват на 12 юни в Сен-Куентен, южно от Лил, и околностите му, а през следващите дни децата са били откарани в болница.
Причината за епидемията все още не е установена. Предполага се, че децата на възраст от 1 до 12 години не са били в една и съща група.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
По данни на местния префект на областта Айн 12-годишното момиче е починало в понеделник от рядко заболяване, наречено хемолитично-уремичен синдром (ХУС), свързано с остра бъбречна недостатъчност. Най-честата причина за инфекцията е бактерията Ешерихия коли.
Всичките осем деца са били приети в болница с тежки храносмилателни симптоми, като кървава диария, а пет от тях са развили ХУС, съобщиха от ведомството. Последният случай е регистриран в сряда вечерта, съобщи регионалният здравен орган в От дьо Франс.
Здравните власти извършват биологичен анализ в опит да идентифицират бактериалния щам, свързан с всеки от случаите. По думите им няма данни децата да са се хранили заедно и че са изключили всякакви проблеми с местната чешмяна вода, която „може да се използва за пиене и за всякакви ежедневни цели“.
Инфекциозното заболяванe (ХУС) най-често се причинява от хранително отравяне с Ешерихия коли. Тъй като обаче семействата, участвали в епидемията, са се снабдявали с храна от различни места, произходът на заразата се оказва труден за установяване.
Хранителните инспектори разследват дали в основата на епидемията стои заразено месо. Няколко месарници в Сен-Кентен бяха затворени в четвъртък, съобщи местната информационна служба L'Aisne nouvelle. Един от месарите заяви, че цялото му месо, маринати и подправки са били иззети, за да бъдат проверени.
На родителите е препоръчано да бъдат бдителни и да осигурят строга хигиена у дома, като властите препоръчват редовно миене на ръцете, измиване на плодовете и зеленчуците, старателно готвене на месото и разделяне на суровата и готвената храна.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK