С нова резолюция Европейският парламент определи Русия като „държава, спонсор на тероризма“. Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“. Решението е свързано с жестокостите, извършени от режима на руския президент Владимир Путин срещу украинското цивилно население.

Евродепутатите подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления. 

В резолюцията Русия е определена като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“.

От ЕП призовават ЕС да приеме подходящо законодателство и да помисли за добавяне на Русия в списъка с държавите, проводници на тероризъм.

Те призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Евродепутатите настояват ЕС да продължи да изолира Русия на международната сцена, включително когато става въпрос за членството на страната в международни организации като Съвета за сигурност на ООН.