Европейският парламент подкрепи с резолюция признаването на палестинската държавност и решението, основано на съществуването на две държави, и смята, че те трябва да вървят паралелно с развиването на процеса на мирни преговори, който следва да се придвижи напред.

ЕП отново подчерта „своята силна подкрепа за решението, основано на съществуването на две държави въз основа на границите от 1967 г., при което Йерусалим е столица и на двете държави и държавата Израел, чиято сигурност е гарантирана, и една независима, демократична и жизнеспособна съседна държава Палестина съществуват една до друга в мир и сигурност, въз основа на правото на самоопределяне и пълното спазване на международното право“.

Евродепутатите осъдиха най-категорично всички актове на насилие и тероризъм.

Парламентът наблегна на необходимостта от укрепване на авторитета на автономното палестинско правителство и настоя всички палестински фракции, включително „Хамас”, да прекратят вътрешните разделения.

Резолюцията напомня, че израелските селища са незаконни според международното право, призовава ЕС да се превърне в естествен посредник за постигането на мир в Средния Изток и настоя Висшият представител за европейската външна политика да спомогне за формирането на обща позиция на ЕС по тези цели.

Депутатите решиха да дадат ход на инициативата „Парламентаристи за мир“, която има за цел да обедини европейски, израелски и палестински парламентаристи от различни партии с цел спомагане за прилагане на програма за мир и допълване на дипломатическите усилия на ЕС.

„Хамас” вече не е в черния списък

Междувременно Съдът на ЕС днес анулира вписването на палестинското движение „Хамас” в европейския списък на терористичните организации, като все пак не обезсили замразяването на авоарите на неговите членове на територията на ЕС.

Съдът аргументира решението си с процесуални недостатъци и уточни, че то не представлява оценка за определянето на „Хамас” като терористична група. ЕС включи „Хамас” в черния си списък през декември 2001 година.