Европейският парламент не прие днес проекторезолюия, която да призовава страните от ЕС да признаят палестинска държава. Вместо това евродепутатите одобриха компромисен текст за продължаване на мирните преговори с Израел, предаде Ройтерс.

Социалдемократи, леви и зелени подеха инициатива за символичен вот в сряда, който да прикани 28-те страни членки да признаят безусловно палестинската държавност.

Те обаче срещнаха непреодолима съпротива. Европейската народна партия (в която членуват управляващите от ГЕРБ и някои от партиите в РБ-б.р.), която има най-много места в ЕП, и четвъртият по големина Алианс на демократи и либерали за Европа (където членува ДПС), заеха позицията, че признаването трябва да стане едва след постигнато с преговори споразумение между палестинците и Израел.

След консултации днес в ЕП бе постигнат компромис по текста на проекта за резолюция. В него се казва, че ЕП "подкрепя по принцип признаването на палестинска държавност" и е убеден, че това трябва да стане "ръка за ръка" с развитието на мирните преговори, които "трябва да напредват".

През октомври Швеция призна държавата на палестинците, след което парламентите на Великобритания, Ирландия, Испания и Франция гласуваха необвързващи резолюции, признаващи независима палестинска държава.

Този процес е израз на нетърпението в Европа относно замрелите мирни преговори между Израел и палестинците, коментира Ройтерс.

Палестинците искат край на окупацията

Палестинците ще внесат в сряда в Съвета за сигурност на ООН своя проект за резолюция, призоваваща за прекратяване на израелската окупация, заявиха във вторник двама висши служители пред АФП.

"Ние изпращаме нашия проект утре в Съвета за сигурност на ООН", каза във вторник Нимр Хамад, близък съветник на палестинския президент Махмуд Абас.