В началото май 2018 г. компанията „Оушън гейт” започва серия от експедиции до останките на потъналия „Титаник”. Спусканията на голяма дълбочина ще се осъществят с единствената частна изследователска подводница, способна да се гмурне на такава дълбочина, предаде Ройтерс.

Приключението струва 150 000 долара на човек.

50 пътници ще участват в „Мисията специалисти”, както я наричат от „Оушън гейт”. Те ще тръгнат от канадския остров Нюфаундленд в шест планирани осемдневни екскурзии.

Днес се навършват 105 години от потъването на „Титаник”

Презокеанският лайнер се отправя на първия си трансокеански рейс на 10 април 1912 г. от британското пристанище Саутхемптън.

Капитан на кораба е опитният Едуард Джон Смит, който има 38-годишен стаж. Това плаване трябвало да бъде неговата "лебедовата песен" и награда от компанията „Уайт Стар” преди планираното му пенсиониране. „Титаник” щял да измине разстоянието между двата бряга на Атлантика за 5 денонощия.

Снимка: EPA

След сблъсък с айсберг лайнерът потъва за 2 часа и 20 минути в нощта срещу 15 април, в северната част на Атлантическия океан.

На борда му има 1316 пасажери и 891-членен екипаж, общо 2207 души. От тях се спасяват 705, а 1502 загиват. Петима българи от благоевградското село Белица също оцеляват.

Последната оцеляла Елизабет Гладис Дийн, наричана от приятелите си Милвина, почина през 2009 г. на 97 години във Великобритания. През 1912 г. тя била двумесечно бебе и най-малкият пътник.

Милвина била сложена в чанта и спасена. Майка й и брат й също се спасили, но баща й загинал. Семейството, което смятало да започне нов живот в Канзас, се върнало в Саутхемптън.

Едва на осем години момичето разбрало, че е било на борда на "Титаник".

Снимка: EPA

Корабокрушението предизвиква неимоверен за времето си обществен резонанс в целия свят, ставайки същевременно най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.

Един век по-късно, по брой на жертвите катастрофата на „Титаник“ е петата по трагизъм в историята морска катастрофа.

Снимка: EPA

„Титаник“ е вторият кораб от проект за построяването на три, най-големи за времето си лайнери – всеки с водоизместимост 66 хил. тона. „Титаник” има 11 палуби и е суперлуксозен – с ресторанти, барове, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, включително площадки за ролкови кънки и турска баня.

За забавлението на пътниците се грижат 25 професионални музиканти, които свирили до последно.