Четиридесет и шест годишният Енрико Лета, който в неделя положи клетва като министър-председател на Италия, е известен с про-европейската си позиция, има богат опит в държавното управление, но преди всичко осигурява „ново лице” на уморената и дискредитирана политическа сцена, коментира АФП.

Възрастта на заместник-председателя на ляво-ориентираната „Демократическа партия” беше основен коз в избирането на Лета, на фона на растящите призиви за поколенческа промяна в италианската политика, подхранвани допълнително от двата месеца политическа криза около сформирането на новото италианско правителство.

„Пост-идеологичният” имидж на Енрико Лета го прави също така идеален гарант за новото широко-коалиционно правителство на Италия, което започна окончателно да добива форма в неделя, след продължителната криза, последвала парламентарните избори преди два месеца.

Страданията на Италия

При встъпването си в длъжност Лета заяви, че Италия „страда” най-много от икономическата криза и социалното неравенство, които той определи като „огромна и неприемлива опасност”.

Той обеща да се заеме със загубата на работни места, растящата бедност и липсата на перспективи за младите хора, които са принудени да напускат страната.

Въпреки възрастта си, Лета вече е бил член на четири правителства, включително министър по европейските въпроси и министър на търговията и промишлеността, в различни кабинети от края на 1990-те години насам.

Друг голям негов „плюс” може да се окаже фактът, че неговият чичо е Джани Лета, сенчеста фигура, който от дълги години е бил „дясната ръка” на Силвио Берлускони като премиер.

Това, разбира се, не му пречи да е един от най-отявлените критици на Берлускони, въпреки че при настоящата ситуация бившият премиер ще играе важна задкулисна роля.

Човекът Енрико Лета

Енрико Лета е роден в Пиза на 20 август 1966 г. Учил е политология и международно право и започва политическата си кариера в Християндемократическата партия на Италия, която се разпада след серия скандали за корупция.

В периода 1991-1995 ръководи младежкото крило на партията, след което работи за програмата на финансовото министерство за приемане на еврото, преди да се присъедини към кабинета на Масимо Д`Алемо през 1998 г.

Амбициозният Лета е служил в правителствата на още двама премиери – Джулиано Амато и Романо Проди, в периодите, в които управленията на разединената италианска левица, се редуват със завръщанията на Силвио Берлускони на власт.

Самият той твърди, че личните му герои са полският анти-комунист Лех Валенса и южноафриканският лидер Нелсън Мандела.

Енрико Лета е водещ член на националния комитет на Демократическата партия от основаването й през 2007 г. от останките на историческата италианска комунистическа партия и серия леви движения.

Лета разказва, че първото му публично изказване е било свързано с критика към Съветското нашествие в Афганистан, докато още е бил в училище.
Женен е и има две деца