Енот предизвика суматоха на коледния панаир в германския град Ерфурт. Привлечено от празничната атмосфера на рибния пазар в града миналата събота, животното се прокраднало сред кофите за боклук, за да потърси хранителни остатъци, но освен тях намерило и греяно вино, което изпило. Това е историята, която разказват свидетели на посещението на сладкото животинче на пазара. 

Видимо опияненият енот се движи сред посетителите на панаира и предизвиква техния смях с некоординираните си движения, като дори се опитва да си играе с връзките на обувките на минувачите, които са заснели неговите приключения. 

На място пристига екип на пожарната служба, която отнася пияното животно в клетка, за да го спаси от зяпачите. 

Снимка: Ройтерс

Видеото със симпатичната миеща мечка беше разпространено мълниеносно в интернет и историята за неговото пиянство се превърна в световна медийна сензация. 

Неговата съдба обаче взема трагичен обрат. Говорителят на градската управа в Ерфурт Даниел Баумбах разкрива пред обществената телевизия „МДР Тюрингия”, че животното не е било отнесено в градския приют за животни, а е застреляно. 

Енотът не е местен животински вид за Европа и се смята, че е инвазивен за фауната на Стария континент, пренася зарази и вируси, които могат да се прехвърлят на питомците в кучешкия приют. По закон енотът не е можело да бъде пуснат на свобода. Това е била една от причините животното да бъде убито, казва Баумбах, според когото не е имало друга алтернатива. 

Снимка: Ройтерс

Ветеринар е заявил, че заловеният енот е проявявал признаци на приносител на вируса Гана, който лесно може да се пренесе на котки и кучета, предизвиква треска с температура над 40 градуса сред поразените животни и мъчителна смърт. 

Вероятно вирусът, а не толкова алкохолът са били причина за неадекватното поведение на животното. 

Вестта за съдбата на енота предизвика бурно недоволство в Германия, а пожарната в Ерфурт бе залята с обаждания и съобщения, пълни с обиди. 

Локалните власти, занимаващи се с опазване на застрашените видове, ще се радват, ако и съдбата на местните животни предизвиква такъв отзвук, но те нямат щастието да изглеждат толкова сладки, заявява говорителят на кметството в Ерфурт Даниел Баумбах.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!