Ураганът „Ирма“, който отново се усили до четвърта степен, удари архипелага Флорида Кийс край Флорида. Все още окото на бурята е на около 100 километра от брега на полуострова. Скоростта на ветровете в различни части на щата достигат до 160 – 180 км /ч. Очаква се „Ирма“ да удари най-силно Сейнт Питърсбърг, а не Маями и Тампа. И в тези райони обаче, опасността за хората остава изключително висока, предупреждават американските власти. Евакуираните хора от щата надхвърлиха 7 млн. души – 30% от населението. За безопасността на останалите са изградени повече от 50 хил. убежища. В засегнатите райони живеят хиляди българи.

Метеоролозите казват, че бурята е невиждана.

Снимка: bTV

Очевидно има за какво да се притесняваме, бурята е страшна и впечатляваща, коментира синоптикът на bTV Емил Чолаков.

Тя е на 100-тина километра от най-южната точка от полуостров Флорида и все още е от четвърта категория, което ще рече ветрове от 210 км/ч с пориви до 250 км/ч. Не знам доколко с нашия опит можем да си представим какво точно се случва там, но то наистина е впечатляващо и страшно. Да не говорим, че, преминавайки през северната част на Куба, бурята е била съпътствана от ветрове с пориви над 300 км /ч. Тя е страшно разрушителна, коментира той.

Снимка: bTV

„Ирма“ се движи бавно и по ръба на полуострова, т.е. тя стои основно над океана, от чийто топли води основно черпи мощта си.

В момента, в който премине на сушата, ще отслабне до тропическа депресия. Прогнозата е това да се случи около сряда, обясни Чолаков.

Ивелин Кандов – българин в Тампа, разказа, че там положението все още е спокойно, макар вятърът и дъждът да са се усилили. Градът е разделен на няколко зони – според нуждата от евакуация, и той е останал, защото кварталът му се намира в зона, в която не е задължително да напусне. Останали са и много негови съседи.

Властите обаче са обявили, че наблюдават зоната за евентуално торнадо – нещо, което никой не е очаквал.

Организацията е перфектна, има определени телефони, на които всеки може да звънне, а ако се нуждае от превоз, може да му изпратят, разказа Кондов.

Наблизо има и подслон, където той и семейството му може да се приютят, ако положението стане по-сериозно.

Всички очакват ураганът да се премести на юг. През Тампа ще мине окото, което не е толкова опасно, опасното е на 15 – 20 мили от окото, където са силните ветрове, каза още той.

Според него паниката е пресилена от медиите.

Вижте повече във видеото: